top of page
Σχολή Εμψυχωτών

EDU-LARP Educational Live Action Role Playing

Έγινε ενημέρωση: 1 Μαρ 2023

Τι είναι το EDU-LARP (Educational Live Action Role Playing);


Τα παιχνίδια ρόλων (role playing games) είναι παιχνίδια φαντασίας, όπου οι παίχτες ενσαρκώνουν ένα συγκεκριμένο ρόλο και μέσα από μία διαδραστική ιστορία συμβαίνουν πράγματα στα οποία ο καθένας αντιδρά με το δικό του τρόπο, όπως δηλαδή και στη ζωή.


Αν για παράδειγμα παίζαμε στην εποχή του 1821, κάποιος μπορεί να έπαιζε τον Καραϊσκάκη, κάποια τη Μπουμπουλίνα, ένας άλλος τον Παπαφλέσσα κ.ό.κ και όλοι μαζί να ζούσαν μια ιστορία που θα συνεχίζονταν από εκεί που θα την άφηναν την τελευταία φορά.

Μέχρι ενός σημείου τα παιχνίδια ρόλων παίζονταν γύρω από ένα τραπέζι με χαρτί και μολύβι και στη συλλογική φαντασία των παιχτών. Φανταστείτε λοιπόν όλο αυτό να παίρνει σάρκα και οστά και τα παιδιά να παίζουν τους ΙΔΙΟΥΣ τους χαρακτήρες τους ζωντανά σε μέρη που δε χρειάζεται να τα φαντάζονται, γιατί πολύ απλά τους περιβάλλουν και τα ίδια βιώνουν την κάθε στιγμή! Αυτό είναι το live action κομμάτι.

Κι αν μέχρι εδώ μιλάμε για ένα μαγικό παιχνίδι, βάλτε μπροστά τη λέξη "εκπαιδευτικό".


Εδώ το παιχνίδι υποκαθιστά τη διδασκαλία, γίνεται η διδασκαλία, μα, πάνω απ' όλα, γίνεται βίωμα. Δεν υπάρχουν βιβλία, δεν υπάρχουν κείμενα, υπάρχουμε μόνο εμείς και βρισκόμαστε στο επίκεντρο της ιστορίας. Όλα αυτά που διδασκόμαστε συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας κι εμείς έχουμε λόγο απέναντί τους. Μπορούμε να τα επηρεάσουμε, να τα δούμε με υποκειμενική ματιά, να γίνουμε παρατηρητές της ιστορίας. Κι από τη στιγμή που βρισκόμαστε εκεί, αυτό μετουσιώνεται σε εμπειρία, η οποία χαράζεται στη μνήμη και μένει εκεί για πάντα.



Αυτό που κάνει ακόμα πιο έντονη και ενδιαφέρουσα την όλη εμπειρία είναι ο παιγνιώδης τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται το οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο, ο οποίος έχει τη βάση του στο θεατρικό παιχνίδι, τα κουστούμια, στη μουσική, στην ελεύθερη έκφραση, μα πάνω απ' όλα στη διασκέδαση και στη χαρά του παιχνιδιού. Γιατί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθει κανείς από το παιχνίδι. Έτσι οραματιζόμαστε την εκπαίδευση, να πηγαίνει μπροστά, με ευφάνταστες ιδέες που να μας βγάζουν από τα όποια στερεότυπα την περιβάλλουν, με ανοιχτό μυαλό και δημιουργική σκέψη, μοναδικό εμπόδιο της οποίας είναι η άρνησή μας για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι.


Σεραφείμ Γιολδάσης: Θεατροπαιδαγωγός / Μουσικός


Σεμινάριο EDU L.A.R.P. - 2 Απριλίου - Θεσσαλονίκη για πληροφορίες πατήστε εδώ


Αν ενδιαφέρεστε να μαθαίνετε γρήγορα και άμεσα τα σεμινάρια μας, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και συμπληρώστε την φόρμα ενημέρωσης



293 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page